Kuukausiennuste: Heinäkuusta voi tulla kostea

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sää kääntyi viileämpään ja sateisempaan suuntaan kesäkuun lopun helteiden jälkeen. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu heinäkuussa epävakaissa merkeissä.

Heinäkuun kahden ensimmäisen viikon ennuste on muuttunut viileämpään suuntaan. Forecan mukaan Suomi kuuluu heinäkuu ensimmäisellä viikolla laajaan matalapaineen alueeseen. Viikon sademäärä kohoaa suuressa osassa maata selvästi keskimääräistä runsaammaksi, ja myös ukkoset ovat mahdollisia.

Heinäkuun toisella viikolla selvät merkit matalapainevoittoisesta säästä häviävät. Matalapaineita ajautuu kuitenkin ajoittain myös Suomeen. Viikon sademäärä voi olla jälleen osassa maata tavanomaista suurempi.

Kuukausiennusteessa ei toistaiseksi näy poikkeamia tavanomaisesta säästä 15. ja 22. heinäkuuta alkaville viikoille. Euroopan ylle voi kehittyä korkeanpaineen alue, jonka myötä sateet jäisivät ainakin osassa Eurooppaa tavanomaista vähäisemmiksi. Keskimääräistä lämpimämmän sään ennustetaan jatkuvan Välimeren seudulla ja osassa Itä-Eurooppaa.