Kaksi suurta asteroidia ohitti maapallon – NASA julkaisi videon

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaksi isokokoista asteroidia ohitti Maapallon kesäkuun lopulla. Toinen asteroideista on kokoluokaltaan yksi suurimmista planeettamme viime vuosina ohittaneista kappaleista. Sillä oli jopa oma pieni kiertolainen.

Asteroideista isompi, UL 21, oli halkaisijaltaan jopa noin 1,5 kilometrin kokoinen. Kappale ohitti Maapallon 27. kesäkuuta 6,6 miljoonan kilometrin päästä. Nasan mukaan etäisyys vastaa Maan ja Kuun etäisyyttä noin 17-kertaisesti.

UL 21 on ohittanut Maan aikaisemminkin. Kesäkuun ohilento oli kuitenkin ensimmäinen, jota Nasa kykeni kuvaamaan tehokkaan Goldstone Solar System Radar -tutkansa avulla. UL 21 -asteroidilla on jopa oma kiertolainen, eräänlainen minikuu.

2024 MK -asteroidi puolestaan ohitti Maan paria päivää myöhemmin, 29. kesäkuuta, vain noin 290 000 kilometrin etäisyydeltä. Sen arvioitiin olevan noin 120-260 metrin kokoinen. Asteroidi löydettiin vain paria viikkoa ennen sen ohilentoa.

UL 21 -asteroidi on määritelty mahdollisesti vaaralliseksi kappaleeksi. Nasan mukaan asteroidin liikeradan laskelmien pohjalta on kuitenkin pystytty arvioimaan, ettei kappale uhkaa Maapalloa ainakaan lähitulevaisuudessa.