Ukkosvahingot lisääntyneet – näin suojaat kotisi ja mökkisi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ukkoset ovat aiheuttaneet alkukesästä enemmän vahinkoja kodeissa ja mökeillä kuin vuosi sitten. Tämä selviää Lähitapiolan kotivakuutuksen vahinkotiedoista. Ukkosten ja salamoiden vahinkojen määrä oli yli kolmikertainen, ja niistä maksettujen korvausten määrä oli yli nelinkertainen vuoden takaiseen verrattuna.

Maasalamoita havaittiin jo kesäkuun 2024 alussa enemmän kuin kesäkuussa keskimäärin. Suuri osa ukkosen kodeissa ja mökeillä aiheuttamista tuhoista oli ylijännitevahinkoja. Ukkosylijännite voi rikkoa kodin laitteita, ja pahimmillaan salamaniskut aiheuttavat tulipaloja.

Sähkölaitteita voi suojata irrottamalla töpselit pistorasiasta sekä käyttämällä ylijännitesuojia ja ukkosenjohdattimia. Myrskyjen aikana vahinkoa aiheuttaa usein myös voimakas tuuli. Pihapuiden kunto on hyvä tarkistaa ja varmistaa, ettei pihassa ole irtonaista tavaraa ja esimerkiksi trampoliineja.

Lähitapiolan vinkit myräkän lähestyessä:

  • Siirrä kalusteet ja muu irtaimisto esimerkiksi varastoon tai sido ne kiinni johonkin kiinteään.
  • Varmista, että vesi pääsee virtaamaan poispäin rakennuksesta. Varmista myös, että sadevesikourut vetävät ja ettei kaivojen päällä ole roskia. Kellarivaraston tavarat tulisi asettaa vähintään kymmenen sentin korkeudelle lattiasta.
  • Varmista etukäteen, mistä saat tarvittaessa katkaistua sähköt ja veden. Katkaise virta ainakin niistä sähkölaitteista, joihin pääset käsiksi ja jotka voivat vaurioitua. Lataa puhelimet, varaa juomavettä ja tarkista taskulampun paristot ennen myrskyä.
  • Siirrä ajoneuvot ja muu arvokas omaisuus autotalliin tai riittävän kauas puista.
  • Sulje ovat ja ikkunat ja tarkista, että esimerkiksi kattoikkuna ja parvekelasitukset ovat kiinni.
  • Tee suojatoimia mahdollisuuksien mukaan myös mökillä. Tarkista veneen kiinnitykset.
  • Vältä ulkona liikkumista myräkän aikana ja pidä eläimet sisällä.