Kesäkuussa hellepäiviä oli 14 – hieman tavallista enemmän

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kesäkuuhun mahtui runsaasti hellepäiviä. Ilmatieteen laitoksen mukaan sää oli suuressa osassa maata tavanomaista lämpimämpi. Kesäkuun salamakeskiarvo ylittyi heti kuun alussa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli 1,5-3,5 astetta tavanomaista lämpimämpi suuressa osassa maata.

Lapissa havaittiin usealla asemalla havaintohistorian suurin keskilämpötila. Eroa vuosien 1991-2020 vertailukauteen oli jopa neljä astetta. Hellepäiviä oli Suomessa yhteensä 14, kun tyypillisesti kesäkuussa on kahdeksan hellepäivää. Lämpötila nousi neljänä päivänä yli 30 asteen. Kuun keskivaiheilla oli kuitenkin pidempi helteetön jakso.

Kuukauden sademäärissä oli suurta vaihtelua. Maan länsi- ja pohjoisosassa esiintyi harvinaisen suuria kuukausisademääriä usealla havaintoasemalla. Etelärannikolla sateet olivat puolestaan tavanomaista vähäisempiä.

Kuukauden aikana satoi eniten Kokemäen Tulkkilan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 135,9 millimetriä. Auringonpaistetunteja kertyi etelärannikolla harvinaisen paljon, 370-390 tuntia. Maasalamoita havaittiin kuukaudessa 56 290, josta yli 35 000 havaittiin 1.-2. kesäkuuta.