Matkustamassa Euroopassa lähipäivinä? Valmistaudu helleaaltoon

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Euroopassa lähiaikoina matkustavien on syytä varautua ajoittain tukalaankin säähän. Meneillään on jälleen uusi helleaalto, joka paahtaa erityisesti Kaakkois-Eurooppaa. Lämpötila voi kohota paikoitellen yli 40 asteeseen.

Forecan mukaan helleaallon taustalla on korkeapaineen ja lämpimän ilman yhdistelmä. Pohjois-Afrikasta virtaa aika ajoin lämmintä ilmamassaa Euroopan puolelle. Korkeapaineen alla lämpötila hivuttautuu aurinkoisessa ja kuivassa säässä yhä ylemmäs, jos tilanne jatkuu päiväkausien ajan.

Kuuminta on Euroopan kaakkoisosissa. Lämpötila nousee Italiasta Unkariin ja Etelä-Ukrainaan ulottuvalla alueella päivisin 34-38 asteeseen. Yli 40 asteen lämpötilat ovat 8. heinäkuuta alkaneella viikolla mahdollisia varsinkin Etelä-Italiassa, Kreikassa, Romaniassa, Unkarissa, Serbiassa ja Turkissa.

Lämpötila on kuumimmilla alueilla öisinkin 20-26 astetta. Osassa Espanjaa on 35-40 astetta, mutta pahin helle helpottaa viikonloppuna. Myös Keski-Euroopassa on kuumaa, sillä lämpötila nousee esimerkiksi Saksassa, Puolassa ja Liettuassa paikoin yli 30 asteeseen.

Kuumuuden ennustetaan jatkuvan Euroopan kaakkoisosissa ja Espanjassa myös 15. heinäkuuta alkavalla viikolla. Myös Keski-Euroopan itäosissa ja paikoin Pohjois-Euroopassa sää pysyy tavanomaista lämpimämpänä.