Hohto-tähti Shelley Duvall on kuollut – oli menehtyessään 75-vuotias

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ikoninen Hollywood-tähti Shelley Duvall on kuollut. Muun muassa Stanley Kubrickin Hohto -elokuvasta tunnettu Duvall oli menehtyessään 75-vuotias. Duvall kuoli diabetekseen liittyviin komplikaatioihin.

– Rakas ja upea elämänkumppanini ja ystäväni jätti meidät viime yönä. Hän kärsi liikaa viime aikoina, mutta nyt hän on vapaa. Lennä pois, kaunis Shelley, kertoi tähden kumppani Dan Gilroy Variety-lehden mukaan.

Texasissa syntyneen Duvallin ura alkoi, kun ohjaaja Robert Altman kiinnitti hänet Poika, joka halusi siivet -elokuvaan. Duvallilla ei ollut juurikaan aikaisempaa kokemusta näyttelemisestä, mutta hän vakuutti työryhmän valovoimaisella olemuksellaan. Hän näytteli tulevina vuosina lukuisissa Altmanin ohjaamissa elokuvissa, kuten 3 naista ja Kippari-Kalle.

1980-luvulle tultaessa Duvall näytteli Stanley Kubrickin Hohto-elokuvassa Jack Nicholsonin hahmon vaimoa, Wendy Torrancea. Elokuvan tuotantoa oli pitkä ja haastava. Duvallin rooli elokuvassa nousi yhdeksi Hollywoodin ikonisimmista.

Hohdon jälkeen Duvall näytteli muun muassa Terry Gilliamin aikavarkaat-elokuvassa ja loi Faerie Tale Theatre -sarjan, jonka tuottajana ja kertojana hän toimi. Hän perusti myös oman tuotantoyhtiönsä Think Entertainment.

Duvallin ura näyttelijänä jatkui 1990-luvulla, mutta 2000-luvun alussa hän vetäytyi eläkkeelle näyttelemisestä. Päätöksen taustalla olivat Duvallia kohdanneet henkilökohtaiset tragediat, kuten hänen Los Angelsin kotinsa tuhoutuminen maanjäristyksessä ja veljen kuolema. Hän vietti viimeiset vuotensa kotiosavaltiossaan Texasissa.