Ruokavirasto: Elintarviketurvallisuus hyvällä tasolla Suomessa

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Elintarviketurvallisuus on Suomessa yleisesti hyvällä mallilla, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan. Asia ilmenee Ruokaviraston viranomaisvalvonnan ja -tutkimusten tuloksista. Vuonna 2023 elintarvikevalvonnan tarkastusten tuloksista 83 prosenttia oli oivallisia ja hyviä.

Ruokaviraston mukaan yritykset korjasivat viranomaisten havaitsemia epäkohtia hyvin. Korjattavaa tai huono -arvion saaneista yrityksistä 67 prosenttia paransi arvioitaan hyvään tai oivalliseen vuoden aikana. Tulis on parantunut joka vuosi vuodesta 2020 lähtien.

Elintarvikevälitteisiä ruokamyrkytysepidemioita oli 45 kappaletta vuonna 2023, ja niihin sairastuneita 1 671. Yksi eniten huomiota herättäneistä tapauksista oli Mikkelin kuoluruokailuepidemia, jossa sairastui yli 800 henkilöä. Ostereiden välityksellä tarttuneessa norovirusepidemiassa sairastui puolestaan 150 henkilöä.

Vierasainenäytteistä määräystenvastaisuuksia löytyi kotimaisista elintarvikkeista vain 1,8 prosenttia ja ulkomaisista 3,3 prosenttia. Elintarvikkeiden takaisinvetojen kokonaismäärä laski jo toista vuotta peräkkäin.