Syökö koirasi ruohoa? Tässä vaiheessa siitä kannattaa huolestua

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni koira syö toisinaan ruohoa tai heinää omistajan ihmetykseksi. Kyse on yleensä normaalista toiminnasta, joka ei aiheuta lemmikille vaivoja. Liiallinen ja yhtäkkiä alkanut ruohon tai heinän syöminen voi kuitenkin olla merkki ongelmasta.

Koiran heinän syönnille ei Evidensia Eläinlääkäripalvelujen tiedotteen mukaan ole löydetty tieteellistä selitystä. Se ei myöskään ole yhteydessä koiran ruokavalioon tai rotuun. Heinän syönti voi selittyä esimerkiksi nälällä, mahasuolikanavasairauden oireilla, käytöshäiriöllä tai sillä, että koira vain tykkää tuoreen heinän mausta.

Joissain tapauksissa heinän syönti voi johtua stressistä, ahdistuksesta, pelosta tai tekemisen puutteesta. Mikäli heinän syömisestä muodostuu tapa, voi se muuttua käytöshäiriöksi. Koira voi myös oppia syömään heinää pystyäkseen oksentamaan, jos sillä on vatsavaivoja.

Jos koira syö heinää erityisen paljon, on lemmikki syytä viedä tarkempiin tutkimuksiin. Runsas heinän syönti voi ärsyttää koiran suolistoa entisestään. Pahimmillaan liian runsas heinän syönti voi aiheuttaa leikkaushoitoa vaativan mahalaukun tai suolen tukoksen.

Runsaasti heinää syövän koiran omistajan on syytä tarkkailla, ettei lemmikillä ilmene oksentelua, ruokahaluttomuutta, vaisuutta tai ulostamattomuutta. Ruohon- tai heinänkorsi voi myös jäädä kiinni limakalvoon. Nieluun juuttunut korsi poistetaan nukutuksessa.

Heinä voi olla myrkyllistä koiralle, jos pihamaata on lannoitettu tai käsitelty hyönteismyrkyillä. Myös jotkut suositut piha- ja puutarhakasvit sekä kukat voivat olla myrkyllisiä koiralle.