Tulli paljasti laajan dopingaineiden maahantuonnin – pääepäilty sekoitti aineet itse

Ohhoh! · Tim Isokivi

Tullissa on valmistunut laajan dopingrikoskokonaisuuden puolentoista vuoden ajan kestänyt esitutkinta. Siinä Tulli selvitti yksityishenkilön tilanneen Suomeen dopingaineita ja niiden lähtöaineita Suomeen. Rikoksesta epäillään noin 30-vuotiasta savonlinnalaismiestä.

Tullin mukaan mies valmisti, pullotti ja myi dopingaineita eteenpäin eri puolille Suomea. Dopingaineita takavarikoitiin esitutkinnassa noin 450 käyttöjakson edestä. Miehen epäillään myyneen ja välittäneen dopingaineita eteenpäin noin 1 900 käyttöjakson edestä.

Epäilty oli myös tilannut ulkomailta noin kuusi kiloa jauheita, joista on ollut mahdollista valmistaa tuhansia ampulleja dopingaineita. Tulli takavarikoi kymmeniä eri dopingaineita esitutkinnan aikana. Aineet olivat peräisin Kiinasta, josta ne oli toimitettu lentorahtina useassa erässä Saksan kautta Suomeen.

– Kyseessä on poikkeuksellisen laaja rikoskokonaisuus, jonka esitutkintaan kului paljon aikaa. Toiminta oli ammattimaista ja organisoitua. Epäilty valmisti ja pullotti etikettejä myöten kaikki myymänsä dopingaineet, kertoo tiedotteessa tulliylitarkastaja, tutkinnanjohtaja Tatu Suvikas Tullin Turun rikostutkintayksiköstä.

Rikoskokonaisuudessa on epäiltynä yhteensä kuusi henkilöä. Tapahtumat saivat alkunsa helmikuussa 2023, kun pääepäilty ajoi ajoneuvollaan kaiteeseen Raumalla. Hän yritti piilottaa ajoneuvossa olleet dopingaineet metsään.