Viking Gabriellan matkustaja saattoi tartuttaa tuhkarokkoa – toimi näin, jos olit laivalla

Terveys · Tim Isokivi

Viking Line Gabriella -laivalla matkusti perjantaina 26. heinäkuuta tuhkarokkoon sairastunut henkilö. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteen mukaan tuhkarokkoa on saattanut tarttua muihinkin matkustajiin.

Tuhkarokkoa sairastanut henkilö matkusti Gabriella-aluksella kello 14-16.50 Tallinnasta Helsinkiin. Viking Line on erikoseen yhteydessä samalla laivavuorolla matkustaneisiin. Heitä kehotetaan tarkistamaan, että oma ja perheenjäsenten tuhkaruokkosuoja on kunnossa.

Tuhkarokko tarttuu helposti huoneilman välityksellä. Sen oireita ovat ensin korkea kuume, hengitystieoireet sekä usein silmän sidekalvotulehdus, ja myöhemmin runsaan viikon kestävä ihottuma. Tuhkarokkoon sairastuva voi tartuttaa tautia neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta sen puhkeamisen jälkeen.

THL:n ohjeistus:

  • Kaksi aikaisemmin saatua tuhkarokko- tai MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.
  • Tuhkarokon sairastanut ei tarvitse rokotusta.
  • Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.
  • Rokottamattomien lasten vanhempia, rokottamattomia aikuisia, rokottamattomia raskaana olevia ja immuunipuutteisia (vastustuskyky voimakkaasti alentunut) kehotetaan ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä omaan terveyskeskukseen tilanteen arvioimiseksi.
  • Henkilöä, jonka rokotussuoja on vajaa, suositellaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen rokotussuojan täydentämiseksi. MPR-rokotus on kaikille maksuton.