Ihmisen seksuaalisuus on sisäänrakennettua. Iän ja eri elämänvaiheiden myötä hormonitoiminnan muutokset voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen. Psykologi ja työterveyspsykologi Katariina Laurila Terveystalosta tietää, että monelle naiselle sopeutuminen vanhenemisen tuomiin muutoksiin kehossa on vaikeaa.
– Harmillisen paljon kulttuurissamme esiintyy yhä eräänlaista parasta ennen -ajattelua. Moni nainen kokee, ettei enää kelpaa tai ihmettelee, että kuka nyt on, kun ei ole enää hedelmällinen nainen. Vaihdevuodet ovatkin hyvä hetki pohtia omaa suhdetta naiseuteen ja seksuaalisuuteen. Mielestäni vaihdevuodet ovat parhaimmillaan ihana mahdollisuus tutustua omaan itseen ja toteuttaa omia unelmia, kun ruuhkavuodet ovat ohi, Laurila kuvailee.
– Vaikka hormonit voivat vaikuttaa asiaan, tosi asiassa seksuaalisuutemme ei koskaan hiivu. Aika paljon seksuaalisuus liittyy kokemukseen omasta itsestä ja jos oloaan ei tunne hyväksi omassa kehossa, vaikuttaahan se myös haluun olla intiimisti kumppanin kanssa, Laurila kertoo. Vaikka seksuaalinen halukkuus saattaa vaihdella, läheisyyttä ja intiimiä yhteyttä voi ylläpitää monin tavoin. Molempien osapuolten on oltava valmiita tekemän työtä suhteen ja kipinän säilymisen eteen.