Terveellisen jäätelön salaisuus löytyy tammanmaidosta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Hevosen maitoa on kuvailtu koostumukseltaan kaikista lähimmäksi ihmisen maidon kanssa. Tammanmaitoa pidetään maailmanlaajuisesti antiseptisenä terveystuotteena, jota juodaan eri muodoissa lähinnä Keski-Aasiassa.

Asiantuntijat ovat havainneet, että perinteisen lehmänmaidon vaihtaminen tammanmaitoon voi luoda erilaisia terveysvaikutuksia jälkiruokiin. Puolalaiset tutkijat havaitsivat, että hevosmaito sisältää laktoferriiniä, eli immuunijärjestelmää edistävää proteiinia. Lisäksi siinä on sairauksia ehkäisevää lysotsyymiä.

– Tammanmaito muistuttaa paljon enemmän ihmisen maitoa kuin lehmänmaito. Se myös aiheuttaa vähemmän allergioita kuin lehmänmaito. Se on hyvä monityydyttymättömien rasvahappojen ja muiden bioaktiivisten aineiden, kuten laktoferriinin ja lysotsyymin lähde. Siitä voi olla hyötyä ruoansulatuskanavan ja hengityselinten sairauksien hoidossa tai ehkäisyssä, tohtori Katarzyna Szkolnicka Länsi-Pommerin teknillisestä yliopistosta sanoi.

– Mielestämme sekä tammanmaidon että tästä maidosta saatavan jäätelön pitäisi saavuttaa itselleen asiakasryhmiä aivan kuten lampaan- ja vuohenmaidosta valmistetut tuotteet.