Tutkimus: Kauniita naisia aliarvioidaan työpaikoilla muita enemmän

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ulkonäöllä on väliä. Usein syrjintää koskevissa keskusteluissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi ihonväriin tai painoon, mutta todellisuudessa työpaikoilla syrjitään tai aliarvioidaan runsaasti myös kauniin ulkonäön omaavia naisia – etenkin, jos kyse on valkokaulusmaailmasta.

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että viehättäviä naisia pidetään vähemmän luotettavina, manipuloivampina ja vaarallisempina kuin tavallisemman näköisiä työntekijöitä. Kauniita naisia kohdellaan useammin myös esineellistäen. Tämä voi asettaa heidät asemaan, jossa kovalla vaivalla luotu ura voi vaarantua ainoastaan siksi, että he ovat kauniita.

Asenteet ovat seurausta ikivanhoista evoluutiovaistoista, joissa naiset näkevät viehättävämmät ja samaa sukupuolta olevat jäsenet kilpailijoina. Professori Leah Sheppard, Washington State Universityn asiantuntija kertoo, että kaunis ulkonäkö liitetään alitajuisesti pahansuopaan viettelijättäreen. Usein kauniin naisen täytyy todistaa kykynsä moninvertaisesti muihin verrattuna, mutta uskottavuus ja luotettavuus syntyvät lopulta ajan kanssa – eivät automaattisesti kuten tavallisen näköisillä kollegoilla.

– Kyse on ihmisten alitajuisesta ahdistuksesta, jonka mukaan kauniit naiset käyttävät ulkonäköään hyväksi manipuloidakseen ihmisiä, Sheppard kertoi Harvard Business Review -lehdelle.