Tutkimus: Vain yksi asia tekee elämästä onnellisempaa – eikä se ole raha

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kun ihmisiltä kysyy onnellisen elämän reseptiä, vastaavat he usein hyvän terveyden ja toimeentulon. Tuoreen tutkimuksen mukaan onnellisen elämän tae löytyy kuitenkin ihmisen persoonallisuudesta, eikä ulkoisista tekijöistä.

Tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan, että tasapainoinen luonne ja vakaa persoonallisuus ovat onnellisen elämän salaisuus. Tasapainoiset ihmiset ovat selvityksen mukaan todennäköisemmin onnellisia elämässään riippumatta muista tekijöistä, kuten taloudesta tai ulkonäöstä. Toisin sanoen epävakaus vaikuttaa onnellisuuteen.

Tiedemiehet ovatkin nyt tulleet siihen tulokseen, että emotionaalisesti vakaa ja ekstrovertti ihminen on keskivertoa onnellisempi. Tasaiset luonteenpiirteen ominaisuudet osoittautuvat tärkeämmäksi kuin suuri taloudellinen menestyminen tai kunnossa oleva vartalo. Tutkimusta varten analysoitiin yli 20.000 ihmisen elämää, heidän tekemiään uravalintoja, ihmissuhteita ja ulkonäköä.

– Ihmisten tyytyväisyys elämään riippuu enemmän heidän persoonallisuudestaan kuin luulimme. Yleisesti ottaen elämäänsä tyytyväisemmät ihmiset olivat tutkimuksen mukaan emotionaalisesti vakaampia, ulospäinsuuntautuneempia ja tunnollisia. Elämäänsä tyytyväiset tunsivat olevansa ymmärrettyjä, innostuneita ja päättäväisiä, tohtori René Mõttus Edinburghin yliopistosta sanoi.