Maanantain ja tiistain välisenä yönä saatettiin ihastella näyttävää ja harvinaista ilmiötä. Taivaalla loisti niin kutsuttu sininen superkuu. Ilmiön nimestä huolimatta kuu ei näyttänyt normaalia sinisempänä.
Kuun kiertorata ei ole täysin pyöreä, vaan ennemminkin ellipsin muotoinen. Näin ollen sen etäisyys Maasta vaihtelee. Superkuun aikana kuu on täydenkuun aikaan lähimmillään Maata.
Sininen kuu -termiä käytetään tyypillisesti silloin, kun täysikuu näyttäytyy kahdesti saman kuukauden aikana. Space.com-sivuston mukaan sitä voidaan kuitenkin käyttää myös vuodenajan kolmannesta täysikuusta silloin, vuodenajan aikana nähdään yhteensä neljä täysikuuta. Tällä kertaa kyse oli jälkimmäisestä.
Mikäli sininen superkuu jäi näkemättä maanantain ja tiistain välisenä yönä, kannattaa taivaalle tiirata tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Lähes täysikuuna näyttäytyvä kuu on myös silloin edelleen hieman tavanomaista lähempänä maata.
The Super Blue Moon of Tonight 🌕#SuperMoon #BlueMoon pic.twitter.com/WgidthMicH
— Rami Ammoun (@rami_astro) August 20, 2024
Breaking through clouds, the Blue Sturgeon Supermoon rises behind the Statue of Liberty in New York City, Monday evening #newyorkcity #nyc #newyork #supermoon #BlueMoon #SturgeonMoon #fullmoon #statueofliberty pic.twitter.com/6oGIlYELiA
— Gary Hershorn (@GaryHershorn) August 20, 2024
Tonight (Aug. 19) through Wednesday, look up to see a full moon that is both:
A supermoon—when the Moon is within 90% of its closest approach to Earth
A blue moon—which doesn't necessarily mean the Moon will look blue.What *does* it mean? Read on: https://t.co/ByNDVSbRr0 pic.twitter.com/Hu1UXWxRN3
— NASA (@NASA) August 19, 2024