Tuore tutkimus on osoittanut, että naiset voivat pidentää elinikäänsä syömällä säännöllisesti pieniä kaloja. Pienet kalat voivat olla mitä tahansa parvessa eläviä pikkukaloja, kuten sardiineja, anoviksia tai suomalaisittain muikkuja.
Japanin Nagoyan yliopiston tutkijaryhmä analysoi pienten kalojen syömistä 80.000 ihmistä käsittäneessä tutkimuksessa. Osallistujat olivat 35–69-vuotiaita.
Etenkin naiset hyötyivät muikkujen tai muiden pikkukalojen syömisestä. He, jotka sisällyttivät pikkukaloja ruokavalioonsa muutaman kerran kuukaudessa, menehtyivät 32 prosenttia vähemmän tutkimusjakson yhdeksän vuoden aikana. Miesten kohdalla ero ei ollut yhtä suuri.
– Aiemmat tutkimukset ovat paljastaneet kalan syömisen antavan lukuisia elimistöä suojaavia vaikutuksia, kuten pienemmän kuolleisuusriskin. Pienet kalat ovat helppoja syötäviä, ja ne voidaan nauttia kokonaisina, mukaan lukien pää, luut ja elimet. Pikkukalojen sisältämät ravintoaineet edistävät hyvän terveyden ylläpitämistä, tohtori Chinatsu Kasahara sanoi.