Parisuhdeterapeutti suosittelee: ”Lopeta yhteydenpito eron jälkeen”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Eron jälkeen saatetaan seilata edestakaisin on-off -tilassa, jossa ei haluta olla yhdessä, mutta kuitenkin ikävöidään toista osapuolta ja humalassa lähetellään viestejä tai harrastetaan seksiä. Paras tapa erosta yli pääsemiseen on kuitenkin yhteydenpidon lopettaminen.

Kalifornian Santa Monicassa vastaanottoaan pitävä terapeutti Dené Logan kannustaa ihmisiä katkaisemaan välit ainakin hetkellisesti exän kanssa erosta ylipääsemisen ajaksi. Ei tekstiviestejä, ei puheluita, ei sosiaalisen median väijymistä eikä ehdottomasti hakeutumista paikkoihin, joissa entinen kumppani viettää aikaansa.

Yhteishuoltajuudessa tai samassa työpaikassa se on tietenkin vaikeampaa, mutta tällöin on ehdottoman tärkeää luoda rajat kommunikoimiseen. Kyse on etäisyyden luomisesta. Erossa kirjaimellisesti luovutaan jostain vanhasta, jota saatetaan kaivata, mutta perusteellisen harkinnan jälkeen suhteesta on päätetty luopua ja tällöin päätöstä tulee myös kunnioittaa.

– Koska aivomme tuottavat yhtäkkiä vähemmän dopamiinia ja serotoniinia kuin tuntiessamme yhteyden toiseen henkilöön, saa ero meidät kokemaan vieroitusoireiden kaltaisista tuntemuksista, Logan kertoo PureWow-lehdelle.

Kyse on samasta ilmiöstä, kun suuren päätöksen edessä nukutaan ensin yön yli ja seuraavana aamuna kaikki näyttää kirkkaammalta. Etäisyys auttaa näkemään suhteen uusin silmin, eikä toisen läheisyys hämärrä harkintakykyä.