Suomen kaikki viranomaisposti digitaaliseksi – näin pian muutos astuu voimaan

Digi · Tim Isokivi

Viranomaisviestintä muuttuu Suomessa lähes täysin digitaaliseksi. Suomen viranomaisten lähettämät kirjeet toimitetaan perinteisen postin sijaan ensisijaisesti sähköisessä muodossa. Muutoksen on määrä astua voiman vuoden 2026 alussa.

Muutos koskee STT:n mukaan esimerkiksi viranomaisten tekemiä päätöksiä ja tiedoksiantoja. Digi- ja väestöviraston Digi ensin -toimeenpanohankkeen taustalla on hallitusohjelman tavoite. Uudistuksen jälkeen viranomaisposti tulisi Suomi.fi-palveluun, johon kirjautuminen vaatii tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Suomi.fi-palvelusta voi jo valmiiksi halutessaan valita viranomaispostin saapuvaksi sähköisessä muodossa. Digi- ja väestöviraston mukaan noin 1,4 miljoonaa ihmistä on Suomessa tehnyt näin. Tavoitteena on, että vuoden 2025 alusta alkaen yli neljä miljoonaa suomalaista vastaanottaisi viranomaispostin sähköisessä muodossa.

Hankkeen tavoitteena on paperipostin määrän vähentäminen. Viranomaispostin voisi halutessaan saada paperisena myös jatkossa. Viranomaiskirjeet tulisivat myös automaattisesti paperisessa muodossa niille, jotka eivät ole aiemmin tunnistautuneet sähköisiin viranomaispalveluihin.