Tuoreen tutkimuksen mukaan avioliitto liittyy vahvasti miesten optimaaliseen terveyteen ja hyvinvointiin heidän ikääntyessään. Naisten kohdalla avioliiton ja optimaalisen ikääntymisen välillä ei löydetty yhteyttä. Silti on tiedossa, että lesket tai eronneet ikärouvat eivät ole yhtä hyvinvoivia kuin naimisissa olevat kanssasisarensa.
– Tavoitteenamme oli nähdä, liittyivätkö erilaiset avioliiton kehityssuunnat fyysiseen terveyteen ja hyvinvointiin ja vaihtelivatko nämä suhteet miehillä ja naisilla, sanoo tohtori Mabel Ho Toronton yliopistosta.
Sosiaalisilla suhteilla on muutenkin merkitystä hyvinvointiin. Jos ikääntyvällä ei ole puolisoa, kannattaa hänen viettää aikaansa ystävien tai perheen kanssa. Tutkijat arvelevat, että naimisissa olevat ihmiset rohkaisevat toisiaan omaksumaan tai ylläpitämään positiivista terveyskäyttäytymistä, kuten tupakoinnin lopettamista tai säännöllistä liikuntaa. Toisin sanoen vaimot patistelevat miehiään terveellisempiin elintapoihin ja se myös selkeästi hyötyvät siitä.
– Sosiaalinen yhteys muihin on tärkeää varsinkin myöhemmässä elämässä. Säännöllinen kontakti sukulaisten, ystävien ja naapureiden kanssa voi auttaa iäkkäitä tuntemaan yhteyttä, vähentämään yksinäisyyden tunnetta ja parantamaan heidän yleistä hyvinvointiaan, sanoo vanhempi tutkija Eleanor Pullenayegum Toronton yliopistosta.
Tutkimuksessa todettiin myös, että elämäntapatekijät, kuten terveen painon ylläpitäminen, fyysinen aktiivisuus, unettomuus ja tupakoimattomuus, olivat tärkeitä optimaalisen terveyden ylläpitämisessä myöhemmässä elämässä.