Kissatkin kärsivät FOMOsta – siksi ne vihaavat suljettuja ovia

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monille lemmikinomistajille on tullut selväksi, että kissat vihaavat suljettuja ovia. Kissat ilmaisevat tämän usein naukumalla kovaäänisesti, raapimalla ovea ja tunkemalla käpäliään sisään ovenraosta. Ilmiön taustalla on asiantuntijoiden mukaan jokseenkin yllättävä syy.

Eläinten käyttäytymistieteen asiantuntija Karen Sueda kertoo Live Science -sivustolle kissojenkin kärsivän FOMO-tuntemuksesta. FOMO eli Fear Of Missing Out tarkoittaa tuntemusta, jossa kokija pelkää jäävänsä paitsi muiden onnesta.

– Kyse on eräänlaisesta FOMOsta. Tässä tapauksessa se tarkoittaa: ”En tiedä mitä toisella puolella tapahtuu, ja haluan ottaa selvää”, Sueda kuvaili.

Kissat ovat luonnostaan uteliaita eläimiä, joille on tärkeää tarkkailla niiden elinympäristöä. Tämä auttaa niitä selviytymään luonnossa. Kissoille on myös tärkeää, että ne voivat kontrolloida omaa liikkumistaan.

Kissojen käytökseen perehtyneen asiantuntija Jane Ehrlichin mukaan kissat vihaavat sitä hallinnan puutetta ja muutoksia ympäristössään. Vaikka kissat eivät välttämättä halua olla tekemisissä oven takana tapahtuvien asioiden kanssa, ne haluavat tietää, mistä on kyse. Kissat myös nauttivat omistajilta saamastaan huomiosta.

– Kissat tietävät, että niiltä on yhtäkkiä evätty pääsy paikkaan, jonne ne ovat ennen päässeet, jossa ne tuntevat olonsa turvalliseksi, jossa ne nukkuvat tai syövät. Kun kontrolloimme asioita kissojemme puolesta, aiheutamme niille stressiä, Johnson kertoi.