Loppuviikosta jyrisee: ”Ukkoskuurot voivat olla voimakkaita”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elokuu vaihtuu syyskuuhun lämpimissä merkeissä, mutta tiedossa voi olla myös ukkosia. Forecan mukaan Suomen yli liikkuu perjantaina ja lauantaina kylmä rintama, johon liittyy paikallisia ukkoskuuroja.

– Ukkoskuurot voivat olla voimakkaitakin. Ukkosia voi esiintyä myös yöllä, kertoo meteorologi Joanna Rinne Forecan sääblogissa.

Vielä torstaina sää on korkeapaineen ansiosta aurinkoinen, poutainen ja heikkotuulinen. Perjantaille ennustetaan paikoin kesäistä lämpöä ja jopa hellettä, mutta paikoin myös sateita ja ukkosta. Suomeen alkaa levitä kylmä rintama lännestä.

Ukkonen on paikoin mahdollista yölläkin. Tämä mahdollistaa elosalamoina tunnetun näyttävän ilmiön. Salamaa kutsutaan elosalamaksi, kun sen välähdys näkyy, mutta se on niin kaukana, että ääni ei kuulu.

– Öisin salaman valo kantautuu selvästi ääntä kauemmas. Salaman ääni kulkeutuu enimmillään 15 kilometrin päähän, äänettömästi välähtänyt on iskenyt tätä kauempana. Merivesi on loppukesäisin suhteellisen lämmintä, joten ukkosia voi esiintyä ennusteen mukaan lauantain vastaisena yönä myös Suomenlahdella, Rinne kertoo.