Suomi kiinnostaa ulkomaalaisia opiskelijoita – eniten tulijoita Aasiasta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Maahanmuuttovirastoon tulleiden oleskelulupahakemusten määrä on kasvanut ulkomaalaisten opiskelijoiden keskuudessa. Oleskelulupaa hakevat Euroopan unionin ulkopuolisten maiden kansalaiset ja heinäkuun loppuun mennessä hakemuksia oli jätetty 9.293 kappaletta.

Eniten oleskelulupahakemuksia Suomeen ovat jättäneet Nepalin, Bangladeshin, Kiinan, Intian ja Sri Lankan kansalaiset. Ensimmäistä oleskelulupaa haetaan yleensä sen jälkeen, kun opiskelija on saanut opiskelupaikan ja haluaa muuttaa Suomeen. Hakemusten käsittelyssä noudatetaan osin automaatiota.

– Automaattisia päätöksiä on tehty tänä vuonna noin 19 prosenttia kaikista myönteisistä päätöksistä, mikä on nopeuttanut merkittävästi hakemusten käsittelyä. Automaattisten päätösten ansiosta asiantuntijoidemme aikaa voidaan käyttää enemmän sellaisten hakemusten käsittelyyn, jotka vaativat enemmän selvittämistä, ja joihin automaatiota ei vielä voida käyttää. Näin kaikkien opiskelijoiden hakemuksia voidaan käsitellä entistä sujuvammin, kertoo opiskelijoiden ja tutkijoiden oleskelulupien käsittelyä johtava prosessinomistaja Anu Tarén Maahanmuuttovirastosta.