Huolestuttava tutkimustulos kannabiksen viihdekäyttäjille – sydänkohtausriski kolminkertaistuu

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan kannabissätkiä polttavilla on kolme kertaa muita suurempi todennäköisyys saada sydänkohtaus tai aivohalvaus. Tutkimus toteutettiin Ranskassa ja siinä seurattiin tehohoidossa olleita potilaita ympäri maata.

Tutkijat seurasivat yli 1.300 tehohoidossa olevaa potilasta ja havaitsivat, että kannabista ja muita viihdekäyttöön tarkoitettuja huumeita käyttäneillä oli kolme kertaa suurempi riski saada kohtalokas sydän- ja verisuonisairaus. THC laukaisee elimistössä taistele tai pakene -reaktion nostaen sekä sykettä että verenpainetta. Tutkijoiden mukaan sairaaloiden pitäisi seuloa kaikki tehohoitopotilaat huumeiden käytön varalta, jotta riskit voitaisiin kartoittaa paremmin.

– Huumeiden viihdekäyttöön liittyi kolminkertaistunut sydän- ja verisuonitapahtumien riski yhden vuoden sisällä. Huolimatta huumeiden viihdekäytön suurista määristä, järjestelmällistä seulontaa ei suositella nykyisten ohjeiden mukaan. Se kuitenkin voisi parantaa potilaiden riskien määrittelyä ja parantaa yksilöllistä hoitoa lääkkeiden vieroitushoidon edistämiseksi. Siksi tehohoidossa tulisi harkita systemaattista seulontaa, tohtori Raphaël Mirailles Lariboiseren sairaalasta kertoi.