Raaka sianliha aiheutti vakavan loistartunnan – raju röntgenkuva julkaistiin

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Erään potilaan järkyttävä tapaus on noussut otsikoihin, kun ensiapulääkäri jakoi skannauksen potilaan jaloista, jotka olivat täynnä loisia. Tämä potilas oli saanut People-sivuston mukaan vakavan loistartunnan syötyään alikypsää sianlihaa.

Floridan yliopistollisessa sairaalassa lääkärinä työskentelevä Sam Ghali julkaisi elokuun 25. päivänä röntgenkuvan, joka näytti selkeästi loistartunnan levinneen potilaan lihaksiin. Tartunta johtui sian heisimadon toukista, joita saattaa löytyä huonosti kypsennetystä sianlihasta.

Loisen toukat tunkeutuvat suolen seinämän läpi verenkiertoon ja voivat levitä kaikkialle kehoon, myös aivoihin ja lihaksiin. Tartunnan saaneilla voi esiintyä lihaspaakkuja ja vakavimmissa tapauksissa oireet voivat johtaa jopa päänsärkyihin ja kohtauksiin, jos loiset leviävät hermostoon.

Kystiserkkoosi tarttuu useimmiten kosketuksesta heisimadon saastuttaman ihmisen ulosteisiin tai huonosti käsiteltyyn ruokaan ja veteen. CT-kuvissa infektio ilmenee usein ”riisijyväksi” kutsuttuina kalkkeutumisina. Vakavimmillaan loistartunta voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin, vaikka useimmissa tapauksissa hoito on tehokasta ja ennuste hyvä.

– Tässä yksi hulluimmista röntgenkuvista, jonka olen koskaan nähnyt, Sam Ghali kirjoitti X-palvelussa.

Terveysasiantuntijat korostavat käsihygienian tärkeyttä ja varoittavat syömästä alikypsää lihaa. Loistartuntojen ehkäisyssä on keskeistä huolellinen ruoanlaitto sekä henkilökohtainen hygienia, sillä vuosittain miljoonat ihmiset ympäri maailmaa altistuvat tämän tyyppisille infektioille.