Suomen kesä 2024 oli poikkeuksellisen lämmin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kulunut kesä oli Suomessa ennätyksellisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan koko maan keskilämpötila oli kesä-elokuussa 16,2 astetta. Kulunut kesä menee keskilämpötilansa osalta jaetulle ykkössijalle vuoden 1937 kanssa.

Kesä 2024 oli lähes kaikilla Lapin havaintoasemilla poikkeuksellisen lämmin. Päättynyt kuukausi oli monilla havaintoasemilla havaintohistorian lämpimin. Suurin poikkeama elokuun keskilämpötilaan oli Utsjoen Kevolla, 4,5 astetta.

Hellepäiviä oli Lapissa tavanomainen määrä tai 1-2 kappaletta tavanomaista enemmän, maan etelä- ja länsiosassa taas 1-3 kappaletta tavanomaista vähemmän. Utsjoen Kevolla on elokuussa keskimäärin yksi hellepäivä, mutta tänä vuonna niitä oli kahdeksan. Koko maassa hellepäiviä oli elokuussa 13 kappaletta, mikä on neljä päivää keskivertoa enemmän.

Kesän ylin lämpötila oli Heinolan Asemantauksessa ja Kuopion Savilahdessa 28. kesäkuuta mitattu 31,4 astetta. Alin lämpötila oli Ylivieskan lentokentällä 5. kesäkuuta mitattu -0,7 astetta. Hellettä oli touko-elokuussa jossain päin Suomea 63 päivänä pitkän ajan keskiarvon ollessa 36 hellepäivää.