Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastus ruuhakutui – nestesääntö syynä

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsinki-Vantaan lentoasemalla astui 1. syyskuuta voimaan uusi käsimatkatavaroiden nesterajoitus. Sen vuoksi käsimatkatavaroissa ei saa olla yli 100 millilitran kokoisia nestepakkauksia. Muutos on näkynyt lentoasemalla alkuviikosta.

Uusi nestesääntö johti Helsinki-Vantaan lähtöaulan turvatarkastuksen ruuhkautumiseen. STT:n mukaan Finavian viestinnästä todettiin, että matkustajien tottuminen uudistukseen vie aikaa. Matkustajia on pyritty auttamaan esimerkiksi sijoittamalla nestapakkausten tyhjennyspisteitä turvatarkastuksen linjastoja edeltävälle alueelle.

Uusien nestarajoitusten taustalla ovat muuttuneet EU-määräykset. Nesteitä voi Helsinki-Vantaalla olla jatkossakin yhteensä enintään kaksi litraa matkustajaa kohti. Matkatavaroissa saa kuljettaa lääkinnällisiä nesteitä, vauvanruokia ja erikoisruokavalioon kuuluvia nesteitä matkan aikana tarvittavan määrän.

– Matkustajien tulee huomioida uusi ohjeistus ja pakata nesteet siten, että käsimatkatavaroissa ei ole yli 100 ml kokoisia nestepakkauksia. Näin voimme välttää esimerkiksi liian suurien nestepakkausten poistamisen ja turvatarkastus etenee sujuvasti, kertoi Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara tiedotteessa.

– Matkan eri vaiheissa ja eri maissa voi kohdata erilaisia turvatarkastuksia, joten erilaisiin toimintamalleihin on hyvä varautua jo ennakkoon ja seurata lentoasemakohtaisia ohjeita, Kumara jatkoi.