Sähkökäyttöisen kulkuneuvon akku voi räjähtää – 7 vinkkiä turvalliseen lataukseen

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vakuutusyhtiöiden tekemisen selvitysten mukaan sähköpotkulautojen ja -pyörien akut sytyttävät jo enemmän tulipaloja kuin puhelinten akut. Tulipalojen syyksi paljastuu usein tekninen vika, mutta valitettavan usein myös laitteen käyttöohjeet on luettu huonosti tai niihin kirjatuista varoituksista ei ole välitetty.

Tulipalon riski kasvaa, jos sähköpyörä tai -potkulauta on kaatunut tai kokenut muuten kovia. Akkuja ei myöskään kannata ladata yöaikaan tai ilman valvontaa. Pohjola Vakuutuksen tutkintapalveluiden asiantuntijat ovat tehneet kulkuneuvoille lataustestejä yhdessä sähköpalotutkijan kanssa. Samalla on tehty polttokokeita, joissa akustoihin on simuloitu oikosulku.

– Testeissä kävi ilmi, että latauksessa oleva akusto voi räjähtää ja sytyttää joko nopeasti leviävän tulipalon tai hitaan ja salakavalan kytöpalon, josta syntyy hengitysilmaan myrkyllisiä kaasuja. Akkupalot ovat yhä harvinaisia, mutta pahimmillaan hengenvaarallisia, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.

– Jos kaatuu sähköpyörällä ja kolhaisee akkua, akun kennojen sisältämä vety voi purkautua, minkä seurauksena akku turpoaa ja syttyy palamaan. Turvonnut tai arvaamattomasti toimiva akku onkin toimitettava viipymättä ongelmajätteeseen, hän jatkaa.

Näin lataat turvallisesti:



1. Osta kulkuväline tutulta ja luotettavalta merkiltä. Esimerkiksi halpa ja tuntematon kiinalaislaite ulkomaisesta verkkokaupasta ei välttämättä täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia.



2. Lue käyttöohje huolella kannesta kanteen ja noudata ohjeita. Käytä lataamiseen laitteen omaa laturia.



3. Älä päästä akkua liian tyhjäksi: alipurkautunut akku voi aiheuttaa lämpökarkaamisen ja tulipalon.



4. Älä jätä akkua latautumaan pidemmäksi aikaa oman onnensa nojaan.



5. Lataa vain palamattomalla alustalla ja varmista, ettet lataa ulosmenoteiden tiellä tai lähellä syttyviä materiaaleja. Esimerkiksi makuuhuone tai eteinen eivät ole sopivia latauspaikkoja.



6. Hanki pieni sammutin vahingon varalta, sillä akkupalon sammuttaminen sammutuspeitteellä tai vedellä on vaikeaa.



7. Varmista, että kotivakuutuksesi ja palohälyttimesi ovat kunnossa.