Tutkimus: Koirat tunnistavat lelun nimen vielä vuosien jälkeen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan älykkäät koirat pystyvät tunnistamaan suosikkilelujensa nimet. Lähes kaikki koirat pystyvät oppimaan joitakin sanoja tai käskyjä, mutta osa koirista voi niin sanotusti laajentaa oppimistaan myös muihin sanoihin, jotka liittyvät niiden elämään.

Unkarin Eötvös Loránd -yliopiston asiantuntijat haastoivat kuuden koiran omistajat opettamaan koirilleen 12 uuden lelun nimeä yhden viikon aikana vuonna 2020. Koirat oppivat lelujen nimet hyvin. Viisi koiraa testattiin uudelleen kahden vuoden kuluttua ja todettiin, että niillä ei ollut vieläkään ongelmia lelujen nimien muistamisessa.

– Tiedämme, että koirat voivat muistaa tapahtumia vähintään 24 tuntia ja hajuja jopa vuoden, mutta tämä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, että jotkut lahjakkaat koirat muistavat sanoja vähintään kaksi vuotta, tutkimusryhmän johtaja tohtori Claudia Fugazza sanoi.

– Nykyisen tutkimuksemme tuloksia ei voida yleistää muihin koiriin, koska testasimme vain taitavia sanaoppivia bordercollie-rotuisia koiria, eli yksilöitä, jotka osoittavat erityistä lahjakkuutta esinesanojen hankkimisessa.