Satokauden kasvisten hyödyt – porkkanat, punajuuret ja kaalit ovat nyt huipussaan

Lifestyle Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Syksy on täydellistä aikaa nauttia satokauden parhaimmista kasviksista, kuten porkkanoista, punajuurista ja kaaleista. Näiden kasvisten ravintosisältö on huipussaan juuri tähän aikaan vuodesta, ja niiden maku on erityisen täyteläinen.

Tuoreet, satokauden kasvikset sisältävät enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita, ja niiden syöminen tukee terveyttä monin tavoin. Porkkanat ovat täynnä A-vitamiinia, joka parantaa näkökykyä ja ihon hyvinvointia, kun taas punajuuret sisältävät runsaasti antioksidantteja ja auttavat verenpaineen säätelyssä.

Porkkanat ovat monikäyttöisiä ja niitä voi syödä niin raakana, höyrytettynä kuin uunissa paahdettunakin. Porkkanaraaste on tuttu näky salaateissa ja välipaloina, kun taas paahdetut porkkanat ovat herkullinen lisuke.

Punajuuret ovat suosittuja paahdettuina, jolloin niiden luonnollinen makeus korostuu. Ne sopivat myös mainiosti erilaisiin salaatteihin tai mehuiksi, tuoden lisää ravinteita päivittäiseen ruokavalioon. Kaalit, kuten parsakaali ja ruusukaali, ovat täynnä kuitua ja C-vitamiinia, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja ruoansulatusta.

Syömällä satokauden kasviksia voit paitsi parantaa ruokavaliosi ravintoarvoa, myös tukea paikallista tuotantoa ja vähentää ympäristövaikutuksia. Kauden kasvikset ovat usein edullisempia ja saatavilla paikallisilta tuottajilta, mikä pienentää ruokahävikkiä ja tuo lautasellesi maukkaita, ravintorikkaita ruokia.