Maastosta voi löytyä kalan hajuisia ruskeita paloja – älä koske jos kohtaat

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaakkoisrajan tuntuman maastosta voi löytyä jälleen kalauutteelta haisevia ruskeita paloja. Kyse on syöttirokotteista, joilla estetään luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviämistä Suomeen. Syöttirokotteisiin koskemista tulee välttää.

Raivotautisyöttirokotteilla on torjuttu raivotautia jo vuosikymmenten ajan. Niiden levittäminen luontoon on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi hävittää raivotauti eli rabies suuriltakin alueilta. Suomi on ollut vuodesta 1991 lähtien virallisesti raivotaudista vapaa maa.

Ruokaviraston mukaan rokotteet levitetään noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Tohmajärveltä Virolahdelle, ja 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle. Syötit pudotetaan lentokoneista päivittäin kello 7-21 välillä. Syöttien levittämistä pihoille, asutuskeskuksiin ja vesistöihin vältetään.

Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 senttimetrin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia. Asutuksen lähelle pudonneet rokotteet suositellaan siirtämään suojakäsineitä käyttäen metsän reunaan tai suojaisaan paikkaan, jossa lapset tai koirat eivät koskisi niihin. Koirille rokotekapselien syöminen voi aiheuttaa ohimenevää oksentelua ja huonovointisuutta.