Tutkimus: Sähkötupakka tuhoaa nuorten keuhkoja tupakan tavoin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkimukset ovat paljastaneet, että vapettaminen tai sähkösavukkeiden nauttiminen on yhtä haitallista nuorten aikuisten keuhkoille kuin tavallinen tupakoiminen. Asiaa testattiin kuntotestillä, jossa tupakkaa tai vapea polttaneet olivat yhtä huonossa kunnossa muihin nähden.

Sähkötupakkaa tai tavallisia savukkeita nauttineet olivat kuntotestissä huomattavasti hengästyneempiä kuin ne, jotka eivät poltelleet mitään. Tutkimuksen toteuttaneen Manchester Metropolitan Universityn tutkijoiden mukaan parikymppiset polttelijat pystyivät ottamaan happea kuntopyörällä tehdyssä testissä yhtä paljon, mutta kuitenkin vähemmän kuin he, jotka eivät polttaneet ollenkaan.

Tutkimus lisää kasvavaa näyttöä sille, että pitkäaikainen vapettamien on haitallista ja kyseenalaistaa ajatuksen, että se olisi terveellisempi vaihtoehto tupakoinnille. Sekä vapettajilla että tupakoitsijoilla on merkkejä siitä, että heidän verisuonensa eivät toimi yhtä hyvin kuin tupakoimattomilla verikokeiden ja ultraäänitutkimusten mukaan, tutkimuksen kirjoittaja tohtori Azmy Faisal sanoi.