Asiantuntija neuvoo uusien kompostien omistajia: ”Kannen avatessa jo tietää”

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kompostiin voi panna ruoantähteitä, kahvinporoja ja muuta maatuvaa. Suomessa jätelaki on muuttunut siten, että biojätteen erilliskeräys laajeni heinäkuussa asuinkiinteistöihin yli 10.000 asukkaan taajamissa kaikkialla Suomessa. Kompostoreita myydään esimerkiksi rautakaupoissa.

Uusien kompostoijien on huomattu olevan huolissaan erityisesti kompostorin lämpötilasta ja prosessin käynnistymisestä. Esimerkiksi sosiaalisen median puutarharyhmissä monet ovat harmitelleet sitä, ettei uuden kompostorin lämpötila ole muutamassa kuukaudessa noussut 30 asteeseen tai yli. Ihanteellinen lämpötila on 30–70.

Uuden kompostorin lämpötila ei välttämättä nouse heti ihanteellisiin lukemiin. Syy tähän on todennäköisesti muualla kuin kompostorin toiminnassa. Kompostorin tietää toimivan, kun kannen avatessa kansi hikoilee, lämpö nousee kasvoille ja tuoksu on miellyttävän multainen. Kompostointiprosessi toimii paremmin, kun massaa on kompostorissa riittävästi.

– Uuden ja vielä melko tyhjän kompostorin kohdalla tämä on täysin normaalia, sillä kompostorissa ei vielä ole juurikaan massaa. Näin ollen kompostorin lämpömittarin anturi ei myöskään osu biojätemassaan eikä mittari näytä vielä oikeaa lämpötilaakaan, K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto kertoo.