Lapissa löydettiin kolme uhanalaisen naalin pesää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Naali on Suomessa äärimmäisen uhanalainen eläin. Lajin pesintä on kuitenkin onnistunut Suomessa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Lapissa on löydetty useita naalin pesiä.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan Lapin Enontekiön tunturialueella havaittiin tänä kesänä kolme onnistunutta naalin pesintää. Kolmesta pesästä löytyi ainakin yhdeksän pentua. Naali pesi Suomessa vuonna 2022 onnistuneesti ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen.

Pesintöjen lisäksi naalihavaintoja on tehty eri tunturialueilla Enontekiöllä ja Utsjoella. WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvasen mukaan naalien luontainen pääravinto, myyrät ja sopulit, ovat olleet vähissä. WWF on kuitenkin yhdessä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa tarjonnut naaleille lisäruokaa useiden vuosien ajan.

Tiedotteen mukaan naalien suojelutyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä Ruotsin ja Norjan kanssa. Ruotsissa ja Norjassa naalinpentuja on Suomea enemmän. Tämänhetkisen tiedon mukaan Ruotsissa naaleilla on tänä kesänä vähintään 39 pesintää ja Norjassa 58 pesintää.