Vakuutusyhtiö: Skuuttien onnettomuudet pyöräonnettomuuksia vaarallisempia

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sähköpotkulaudat herättävät jälleen keskustelua. Vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan sähköpotkulaudoilla tapahtuvat onnettomuudet ovat usein vakavampia ja kalliimpia kuin polkupyöräonnettomuudet.

Polkupyöräilijöille sattuvien vahinkojen keskikorvaus on noin 740 euroa. Sähköpotkulautaonnettomuuksien keskiarvo on yli 20 prosenttia korkeampi, noin 900 euroa. Vakuutusyhtiön mukaan leikkaus maksaa jälkimmäisissä tapauksissa keskimäärin yli 3 000 euroa.

Yleisimpiä sähköpotkulautaonnettomuuksia ovat vakuutusyhtiön tilastojen perusteella kaatumiset. Vammoista korostuvat käsi, polvi ja nilkka. Myös päänalueen vammat näkyvät tilastoissa.

Vakuutusyhtiön mukaan ratkaisuja ongelmaan voisi olla kypäräpakko ja useamman matkustajan samanaikaisen kyydin estäminen. Esimerkiksi Kööpenhaminassa on jo käytössä kypäräpakko, ja Norjassa sähköpotkulaudoissa käytetään useamman ihmisen samanaikaisen matkustamisen estävää teknologiaa.

Monissa sähköpotkulautatapaturmissa myös alkoholilla on osuutta asiaan. Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee parhaillaan 0,5 promillen rajaa sähköpotkulautojen käyttöön.