Poliisi takavarikoi 600 kiloa karhunlihaa: ”Myyminen vaatii aina poikkeusluvan”

Ohhoh! · Tim Isokivi

Helsingin poliisi takavarikoi kesäkuussa 2024 kymmeniä laatikoita karhunlihaa. Liha löydettiin helsinkiläisen yrityksen hallinnoimaan kylmävarastosta. Poliisi oli saanut tiedon asiasta kansainvälisen tietojen vaihdon seurauksena.

Poliisin mukaan varastossa oli luvattomia karhun osia noin 600 kilon edestä. Tiloista löytyi karhun lihan lisäksi karhun korvia, luita ja pakastettuja karhun tassuja. Lihaa ja ruumiinosia oli myyty vuosien ajan.

Esitutkinnassa selvisi, että ainakin osa osista oli tuotu Suomeen toisesta EU-maasta. Osa lihoista ja muista karhun osista oli vanhentunut vuosia sitten. Löydökset hävitettiin.

– Karhu on EU:n CITES-asetuksessa yksi tiukimmin säädellyistä lajeista. Tämän vuoksi karhun osien myyminen vaatii aina poikkeusluvan, kertoi tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola.

Karhun lihan tai ruumiinosien luvaton myynti on luonnonsuojelurikos. Poliisin mukaan rangaistavaa on myös karhun lihan ja ruumiinosien luvaton hallussapito myyntitarkoituksessa, niiden hankkiminen myyntitarkoitukseen sekä niiden tarjoaminen tai kuljettaminen myytäväksi.