Star Wars -hahmon mukaan nimetylle lapselle ei myönnetty passia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lomamatkaa suunnitelleen perheen 7-vuotiaan pojan passihakemus hylättiin taannoin Iso-Britanniassa. Passin epääminen johtui lapsen nimestä. Star Wars -elokuvasarjan inspiroiman nimen kerrottiin rikkovan Disneyn omistamaa tavaramerkkiä.

Christian ja Becky Mowbray olivat varanneet lennot Dominikaaniseen tasavaltaan lokakuun lopulle. Pariskunta haki passia pojalleen, Loki Skywalker Mowbraylle. Se kuitenkin hylättiin tavaramerkkiongelmaan vedoten. Loki Skywalker syntymäpäivä on 4. toukokuuta, joka tunnetaan myös Star Wars -päivänä. Pariskunta päätti tästä syystä antaa lapselleen elokuvasarjasta tutun sukunimen inspiroiman toisen nimen. Nimestä ei ole aikaisemmin koitunut ongelmia.

Passia ei viranomaisten mukaan voitu myöntää, ellei perhe joko vaihtaisi poikansa toista nimeä tai saisi lupaa Skywalker-tavaramerkin omistavalta Disney-yhtiöltä. Suffolk News -lehden mukaan viranomaiset ovat kuitenkin sittemmin pyörtäneet aiemman päätöksensä ja myöntäneet passin. Tiedossa ei ole, kuinka ongelma tarkalleen ottaen ratkesi.

Staran asiantuntijan mukaan tavaramerkkisuoja ei koske henkilöiden nimiä, koska tavaramerkkilain ja -direktiivin mukaan rekisteröinnillä saatava suoja koskee vain tunnusmerkin kaupallista käyttöä. Ihmisen nimi ei sellaisenaan täytä tämän kaupallisen käytön tunnusmerkkejä, joten ihmisen nimeämistä rekisteröity tai vakiintunut tavaramerkki ei estä.