Tutkimus: Taikasienet auttavat minäkuvan häiriöissä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö on pakko-oireita aiheuttava mielenterveysongelma, josta kärsivä henkilö on jatkuvasti tyytymätön omaan kehoonsa tai tiettyyn osaan kehostaan. Nyt tiedemiehet ovat huomanneet, että psilosybiinia sisältävät sienet voivat lievittää oireita, sillä ne auttavat mieltä joustavuuteen.

Yhdysvalalaiset asiantuntijat ovat paljastaneet, että joissakin sienissä luonnollisesti esiintyvä psykedeelinen huume muuttaa aivojen yhteyksiä hoitamaan kehon dysmorfista häiriötä. Tutkimusryhmä havaitsi, että vain yksi annos taikasieniä muuttaa aivojen kemiallisia reaktioita ja helpottaa sairauden oireita. Koe suoritettiin kahdeksalla aikuisella.

– Löydökset ovat yhtenevät kasvavaan näyttöön, joka osoittaa, että psykedeeliset yhdisteet, kuten psilosybiini, voivat edistää mielenterveyttä lisäämällä aivojen joustavuutta ja integraatiota, tutkimuksen johtaja Chen Zhang sanoi.

– Psilosybiini voi palauttaa ja mukauttaa aivojen kognitiivisen ja emotionaalisen toiminnan sekä helpottaa viestintää aivoverkostojen sisällä ja niiden välillä. Tämä on usein ollut ongelmana psykiatrisissa häiriöissä.