Pitääkö huurtuneista ikkunoista huolestua? Näin asiantuntija kommentoi

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Ikkunat saattavat olla aamuisin huurtua erityisesti syksyn saapuessa. Tämä johtuu kosteuden tiivistymisestä huuruksi ilman lämmetessä kylmän yön jälkeen. Moni saattaa pohtia, pitäisikö asiasta huolestua.

Helsingin kaupungin Taloyhtiöiden energianeuvonnassa työskentelevä Aleksi Heikkilä kehottaa tarkistamaan, ovatko ikkunat huurtuneet ulko- vai sisäpuolelta, vai onko kosteus kenties päässyt ikkunaruutujen väliin. Huurtuminen ikkunan ulkopuolelta on hyvä merkki. Se tarkoittaa ulompien lasien olevan viileät, mikä puolestaan viittaa ikkunoiden eristävän hyvin lämpöä.

Ikkunoiden huurtuminen kodin sisäpuolella tai ikkunaruutujen välissä on huolestuttavampi merkki. Se viittaa asunnon sisäilman olevan liian kosteaa. Huurtuminen ikkunalasien välissä voi olla merkki puutoksista ikkunoiden rakenteissa.

– Yleisin neuvoni on, että kannattaa aloittaa pienistä asioista, kuten vaikka ikkunoiden ja parvekeovien tiivistämisestä. Aina ei tarvitse, eikä voikaan, hypätä suoraan syvään päätyyn ja asentaa esimerkiksi maalämpöpumppuja, Heikkilä kertoo tiedotteessa.