Traficom: Aikuisviihdekiristys muuttui rajummaksi – mukaan tullut kuvia

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Niin kutsutut aikuisviihdekiristykset ovat olleet yleisiä jo vuosien ajan. Sähköpostitse leviävissä viesteissä huijarit väittävät kuvanneensa viestin vastaanottajaa salaa tämän katsellessa aikuisviihdettä. Viestissä väitetty videomateriaali uhataan vuotaa, mikäli vastaanottaja ei maksa lunnaita.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan osa rikollisista on alkanut panostaa kiristysviesteihin enemmän. Suomessakin on nähty tapauksia, joissa huijarit ovat lisänneet viestiin kuvan uhrin kotikadulta tehostaakseen kiristysviestiä. Kuvat on todellisuudessa haettu esimerkiksi Google Maps -palvelun kautta.

Kohteina olevien ihmisten yhteystiedot on saatettu hankkia esimerkiksi vanhoista tietovuodoista, tiedoilla kauppaa tekeviltä yrityksiltä tai keräämällä ne sosiaalisesta mediasta. Lisäksi monien ihmisten yhteystiedot löytyvät numeropalveluista.

Rikolliset pyrkivät tehostamaan kiristysviestien uskottavuutta lisävaivalla. Oman kotiosoitteen ja kotitalon näkyminen viestissä voi säikäyttää, mutta kyseessä on Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan vain katala keino pelotella uhria. Rikollisilla ei siis todennäköisesti ole edelleenkään hallussa videomateriaalia viestin vastaanottajasta katselemassa pornoa, eikä vaadittuja lunnaita tule maksaa.