Yllättävä tutkimustulos: Viikonlopun treenaajille samat terveyshyödyt kuin päivittäin kuntoileville

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Uusi tutkimus paljastaa, että vain viikonloppuisin treenaavat saavat samat terveyshyödyt kuin ne, jotka liikkuvat päivittäin. Tutkimus, joka julkaistiin 26. syyskuuta Circulation-lehdessä, seurasi lähes 90 000 ihmisen liikuntatottumuksia Iso-Britanniassa.

Tutkimus suoritettiin niin, että tutkittavat käyttivät kiihtyvyysmittaria viikon ajan, ja heidät luokiteltiin joko passiivisiksi, säännöllisiksi liikkujiksi tai viikonlopun treenaajiksi sen perusteella, kuinka monta minuuttia he liikkuivat viikossa. Tutkimuksen mukaan säännölliset liikkujat suorittivat vähintään 150 minuuttia kohtuullisen tai voimakkaan intensiteetin liikuntaa viikossa, jakaen sen tasaisesti eri päiville.

Viikonlopun treenaajat puolestaan puristivat samat 150 minuuttia yhteen tai kahteen päivään. Molemmilla ryhmillä havaittiin alhaisempi riski sairastua 264 erilaiseen terveysongelmaan verrattuna niihin, jotka eivät liikkuneet ollenkaan. Merkittävimmät hyödyt liittyivät People-sivuston mukaan sydän- ja aineenvaihduntasairauksiin, kuten korkeaan verenpaineeseen, diabetekseen, liikalihavuuteen ja uniapneaan.

Asiantuntijoiden mukaan tulokset ovat rohkaisevia erityisesti niille, jotka kokevat päivittäisen liikunnan hankalaksi. Vaikka säännöllinen ja tasaisesti viikolle jaettu liikunta on edelleen hyödyllistä, tärkeää on myös liikunnan kokonaismäärä, ei pelkkä jakautuminen. Tämä tarjoaa joustavuutta arkeen ja mahdollisuuden saavuttaa merkittäviä terveyshyötyjä myös kiireisessä elämässä.