Sähhköpotkulautojen suosio väheni – kaupunkipyörien suosio kasvussa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sähköpotkulautojen käyttö väheni Suomessa vuonna 2023 ensi kertaa niiden markkinoille tulon jälkeen. Tämä käy ilmi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuoreesta tilannekuvasta. Kaupunkipyörien kohdalla kehitys oli päinvastaista.

Sähköpotkulautapalvelut saapuivat Suomeen vuonna 2019, ja niiden suosio kasvoi jopa lähes seitsenkertaiseksi vuoteen 2022 mennessä. Vuonna 2023 kasvu kutienkin pysähtyi. Kyseisenä vuonna sähköpotkulautamatkojen määrä väheni noin 4 prosenttia edellisvuodesta.

Kehitys kuitenkin vaihteli alueittain. Suurimmissa kaupungeissa kuten Helsingissä ja Tampereelle matkojen määrä väheni, kun taas esimerkiksi Jyväskylässä ja Porissa nähtiin merkittävää kasvua. Sähköpotkulautojen kokonaismäärä pysyi vuonna 2023 ennallaan.

Kaupunkipyörien käyttö sen sijaan kasvoi merkittävästi vuonna 2023 ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019. Kaupunkipyörillä tehtiin 3,9 miljoonaa matkaa, mikä oli lähes viidenneksen edellisvuotta enemmän. Käyttö lisääntyi erityisesti Helsingissä, Espoossa, Lahdessa ja Turussa, samalla kun sähköpotkulautailun suosio väheni.