Influenssakausi alkaa – riskiryhmille maksuton rokotus

Terveys · Tim Isokivi

Syksy tarkoittaa myös influenssakauden alkamista. Moni hyvinvointialue aloittaa riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset lokakuun aikana. THL:n tiedotteen mukaan 85 vuotta täyttäneille suositellaan tehostettua rokotetta suojan takaamiseksi koko kaudelle.

Influenssa voi aiheuttaa erityisesti riskiryhmiin kuuluville vaarallisia jälkitauteja. Rokote suojaa paitsi omaa, myös lähipiirin terveyttä. Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään influenssakaudella 2024-2025 pistettävää VaxigripTetra-rokotetta sekä lapsille tarkoitettua Fluenz-nenäsumuterokotetta.

Vähintään 85-vuotiaille ja 50 vuotta täyttäneille voimakkaasti  immuunipuutteisille tarjotaan tehosteainetta sisältävää Fluad Tetra -rokotetta. Sen jakelu hyvinvointialueille on parhaillaan käynnissä. Varsinainen influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa, ja se ajoittuu yleensä marraskuun ja huhtikuun väliseen aikaan.

-Varsinkin vanhemmilla ihmisillä perinteisten influenssarokotteiden suojateho heikkenee ajan mittaan, jonka vuoksi THL suosittelee hakemaan rokotuksen vasta vähän myöhemmin syksyllä. Näin suojateho kestää paremmin koko influenssakauden ajan, kertoo THL:n  ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Influenssarokotteen saavat kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta kaikki 65-vuotiaat, alle 7-vuotiaat lapset, raskaana olevat, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja asepalveluksen aloittavat. Lisäksi influenssarokotetta tarjotaan maksutta potilaiden ja asiakkaiden kanssa välittömästi tekemisissä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstölle ja vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiirille.

THL:n suosituksen mukaan 65 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille tarjotaan influenssarokotuksen yhteydessä myös maksuton koronarokotus. Suositus koskee riskiryhmiin kuuluvia, jotka eivät ole saaneet tehosteannosta tänä syksynä.