Pitkä kesä lämmitti Itämerta – näin voi vaikuttaa tulevaan talveen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pitkä ja kuuma kesä nosti Itämeren lämpötilaa. Itämeren lämpötila on ollut lokakuussa samaa luokkaa, kuin normaalisti syyskuussa. Forecan sääblogin mukaan tällä voi olla vaikutuksia Suomen talveen.

Itämeri on ollut lokakuun alussa paikoitellen viisi astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurimmat poikkeamat löytyvät Itämeren sisäisistä osista, kuten Suomenlahden itäkolkasta. Vain Ruotsin itärannikolla meri on lähempänä pitkän ajan keskiarvoja.

Mikäli talven matalapaineet saapuvat Skandinaviaan tyypillisestä suunnasta lännen ja lounaan väliltä, voivat sateet voimistua. Tämä johtuisi lämpimän meriveden haihtumisesta aiheutuvasta lisäkosteudesta. Lämmin merialue voisi myös edesauttaa syysukkosten kehittymistä.

Syksy saattaisi pitkittyä tuntuvasti rannikoilla ja talven saapuminen lykkääntyä. Sateet pysyisivät vetisinä, eikä lumi pysyisi maassa. Routakauden lykkääntyminen saattaisi kasvattaa myrskytuhojen mahdollisuutta erityisesti rannikoilla.

Mikäli vallitseva ilmavirtaus on viime vuoden tapaan itä tai pohjoinen, voi seuraus olla päinvastainen. Tällöin itämeren ylle voisi syntyä jatkuvalla syötöllä sakeita lumikuuroja, jotka ajautuisivat esimerkiksi Suomen etelärannikolle. Mereen varastoitunut lämpö höyryäisi pois mahdollistaen paikallisesti suuret lumikertymät.

Jälkimmäisessä asetelmassa Helsinkiin, Tallinnaan ja Tukholmaan saattaisi kasvaa hurjiakin lumikertymiä. Suomen rannikoilla kovimmat pakkaset pysyisivät kurissa, kunnes ympäröivä Itämeri olisi kunnolla jäätynyt.