Heinolassa halutaan poistaa koulukirjan sisältöä: ”Räikeällä tavalla latautunut”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on viime vuosina havaittu tapauksia, joissa koulukirjojen sisältö on ollut polittisesti latautunutta eikä ole aina vastannut todellisuutta. Tällaisia sisältöjä on todettu esimerkiksi yhteiskuntaopin kirjoista, joissa on käsitelty ammattiliittojen toimintaa. Nyt Heinolassa halutaan poistaa osa koulukirjan sisällöstä poliittisesti värittyneenä.

Harri Salosen tekemässä valtuustoaloitteessa esitetään, että Otavan kustantamasta lukion yhteiskuntaopin tunneilla käytettävästä Forum 1 -koulukirjasta poistetaan kaksi sivua. Koulukirjoilla ei ole Suomessa ennakkotarkastusta, ja Salonen haluaa kuntien ja kaupunkien ottavan roolia tietojen oikeellisuudesta. Hän perustelee tätä kirjaa koskevaa vaatimustaan.

– Eri puolueiden esittelyä on aiheellista pitää oppikirjan kirjoittajan taholta räikeällä tavalla poliittisesti latautuneena ja vinoutuneena. Esittelyssä vain tunnettujen vihervasemmisto-puolueiden kohdalla on mainittu, että puolueille tasa-arvo on tärkeä arvo. Aivan kuin tunnetuille keskusta-oikeistopuolueille ihmisten keskinäinen tasa-arvo ei olisi tärkeä arvo, Salonen perustelee aloitettaan.

– Räikeimmäksi esimerkiksi osoittamaan kirjoittajan objektiivisuuden puutetta voi nostaa tekstin Suomen sosialidemokraattisen puolueen (SDP) kohdalla: ”Kannattaa hyvinvointivaltiota, onhan se pitkälti sosialidemokraattien luomus”, Salonen jatkaa.

Aloitteessa vaaditaan, että Heinolan kaupunki opetuksen järjestämisestä vastuullisena tahona poistaa oppimateriaaleista mainitut sivut, koska oppikirjan mielipidekirjoitukseksi luonnehdittava sisältö ei kuulu koulukirjaan, jolta odotetaan objektiivisuutta ja puolueettomuutta.