5 vinkkiä miten suojaat puhelimesi varkailta

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Matkapuhelinten varkaudet ovat olleet viime vuosina laskussa, mutta niitä tapahtuu kuitenkin edelleen. Pahimmillaan tietojen menetyksestä voi aiheutua vakavia ongelmia, sillä laitetta voidaan käyttää identiteettivarkauksiin. Suomessa poliisille ilmoitetaan nykyisin noin kolmesataa puhelinvarkautta kuukaudessa, kun kaksi vuotta sitten tapauksia ilmoitettiin 388 kuukaudessa.

– Puhelimessa on monen koko elämä, joten kannattaa varmuuskopioida tärkeät tiedostot sekä asentaa uusimmat tietoturva- ja sovelluspäivitykset säännöllisesti. Pitkä tietoturvapäivityslupaus on erittäin tärkeä ominaisuus, mutta sen ohella kannattaa varmistaa, että myös puhelimen akku ja suorituskyky pysyvät hyvässä kunnossa useita vuosia, muuten pitkästä tietoturvapäivityksestä ei ole iloa, sanoo OnePlus Suomen maajohtaja Elias Salmi.

Lähes puolet koko maan puhelinvarkauksista tehdään Helsingissä. Teknologiayhtiö OnePlus listasi nyt viisi neuvoa, joiden avulla pidät puhelimesi tiedot turvassa puhelin- ja tietovarkauksien varalta.

1. Vahva salasana ja varmuuskopiointi Yksinkertainen keino varmistaa kuvien ja tietojen säilyminen sekä estää luvatonta käyttöä on varmistaa, etteivät rikolliset pääse käyttämään laitetta. Näin ollen puhelimen lukituksessa kannattaa käyttää salasanaa ja biometristä tunnistetta, kuten sormenjälkeä. Lisäksi kannattaa välttää liian helppoja tai oletussalasanoja sekä asettaa puhelin lukittumaan automaattisesti esimerkiksi 30 sekunnin käyttämättömyyden jälkeen. Myös WhatsApp-keskustelut kannattaa varmuuskopioida säännöllisesti.

2. Suojattu kassakaappi-kansio yksityisille tiedostoille. Jos sinulla on puhelimessa tärkeitä tiedostoja, joiden haluat pysyvän suojassa, kannattaa tallettaa ne suojattuun kansioon. Esimerkiksi OnePlus-puhelimissa tämän ominaisuuden nimi on kassakaappi. Muihin laitteisiin tähän tarkoitukseen on tarjolla lukuisia sovelluksia.

3. Löydä puhelimeni -ominaisuus Jos kadotat puhelimesi tai muun älylaitteesi, voit etsiä, lukita ja tyhjentää laitteen etänä. Android-puhelimilla tämä onnistuu Google-tilin kautta tai Paikanna laite ‐sovelluksella. iPhonella löytyy iCloud-tililtä. Paikannus on automaattisesti päällä, jos se on yhdistetty google- tai iCloud -tiliin.

4. Tietoturva- ja sovelluspäivitykset ajan tasalle Puhelimen tietoturva pysyy kunnossa, kun päivitykset ovat ajan tasalla. Päivitykset sisältävät parannuksia ja korjauksia sekä suojaavat puhelintasi. Laitetta ostettaessa kannattaa selvittää, kuinka pitkään puhelin saa järjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä. Tyypillisesti puhelimissa on 4-6 vuoden tietoturvapäivityslupaus, eli tietoturva pysyy kunnossa vuosien ajan. Huomaa kuitenkin, että tietoturvan päivityksen alkamisajankohta lasketaan puhelimen lanseerauksesta, eikä laitteen käyttöönotosta.

5. Käytä julkisia wifi-verkkoja harkiten Moni käyttää ulkomailla julkisia wifi-verkkoja varsinkin Euroopan ulkopuolella, kun operaattorin mobiilidata on kallista. Vältä henkilötietojen täyttämistä ja verkkopankin käyttöä julkisissa wifi-verkoissa, sillä ne eivät ole aina vahvasti suojattuja. Jos täytyy käyttää paljon julkisia verkkoja, kannattaa harkita VPN-palvelua, joka suojaa tietosi ja suojaa verkkoyhteyden ja pitää tietosi suojassa.