Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää – terapia ei ole huuhaahoitoa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Monella on vääränlainen käsitys psykoterapiasta. Siinä missä jokainen menee automaattisesti terveyskeskukseen murtuneen sormen kanssa on sama asia kuin hakea apua murtuneeseen mieleen. Mieli ja keho ovat yhtä tärkeitä hyvinvointimme ja terveytemme kannalta.

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Terveystalon psykologi ja psykoterapeutti Matti Isosävin mukaan käsityksiä mielenterveystyöstä olisi tärkeä tuoda maanläheisemmäksi, jotta apua uskallettaisiin hakea jo ennen kuin kantokyky romahtaa. Hän myös haluaa oikoa mielenterveystyöhön liittyviä väärinkäsityksiä.

– Todellisuudessa siellä ei tapahdu mitään sen kummallisempaa kuin keskustelua kahden ihmisen välillä. Vaikka mieleen liittyvät asiat ovatkin monimutkaisia ja abstrakteja, itse mielenterveystyön tekeminen on yksinkertaista ja usein aika tavanomaista, Isosävi kertoo ja vertaa mielen vahvistamista kuntosaliharjoitteluun.

– Lähdemme aina asiakkaan tarpeista ja tavoitteista. Sen jälkeen valitsemme välineet tavoitteiden saavuttamiseksi ja harjoittelemme yhdessä, miten niitä käytetään. Aivan kuten lihasten vahvistaminen, myös mielen muutokset vaativat omaa aktiivista työtä. Työkalujen tulee myös vastata asiakkaan sen hetkisiä resursseja. Ei ole järkevää ladata yli sataa kiloa maastavetoon aloittelijalle, Isosävi kuvailee.