Koronaviruspandemian aikana ihmiset oppivat joustamaan työajastaan ja -paikastaan. Samalla lisääntyivät etäkokoukset, joita saatetaan joidenkin mukaan pitää nykyään liian kanssa. Kun aiemmin täytyi varta vasten mennä paikan päälle, ei turhia kokouksia pidetty yhtä paljon kuin nykyisin ruutujen välityksellä.
Turhat kokoukset syövät työ- ja vapaa-aikaa sekä verottavat tuottavuudesta. Se, että työaika valuu pelkkiin tapaamisiin tarkoittaa varsinaisen työn siirtymistä tuonnemmaksi. Suunnittelu on tärkeää, mutta vaakakuppiin tulisi panna painoarvo – onko se kuitenkaan varsinaista lopputulosta tärkeämpää?
The Atlanticin tuoreen artikkelin mukaan keskimääräinen työpäivä koostuu yhä useammalla lähes kokonaan kokouksista. Osa työntekijöistä joutuu käyttämään henkilökohtaista aikaansa kokouksissa, koska varsinainen työaika kuluu töiden suorittamiseen. Sitten seuraava lieveilmiö on se, että perhe-elämä ja vapaa-ajan hyvinvointi kärsii. Työntekijä ajaa itsensä piippuun ja pian ei ole energiaa edes kokouksiin – saati varsinaisten töiden tekemiseen.
– Mielestäni olemme saavuttaneet inhimillisen tehottomuuden huippupisteen toimihenkilötyössä. Joskus näyttää siltä, että nykyaikainen työntekijä käyttää enemmän aikaa työstä puhumiseen kuin varsinaiseen työskentelyyn, Microsoftin varapresidentti Jared Spataro kommentoi.