Turun kaupunki on monen muun joukossa torjumassa alati kasvavaa rottaongelmaa. Jotta jyrsijöiden määrää pystytään hillitsemään, tarvitaan myös rottaongelmasta kärsivän alueen asukkailta valveutuneisuutta. Kaikkein tehokkain keino torjua epätoivottuja jyrsijöitä on ennaltaehkäisy.
Rottahavainnoista kannattaa ilmoittaa aina tontin omistajalle tai isännöitsijälle. Yleisillä paikoilla tehdyistä rottahavainnoista ilmoitus tehdään asuinkunnan tai -kaupungin terveysviranomaisille.
– Jos yleisiltä alueilta on havaintoja tai kiinteistön lisäksi on syytä tehdä torjuntaa esimerkiksi viereisessä puistossa, me tilaamme torjuntafirman paikalle. Torjuntaa tehdään, kunnes havaintoja ei enää ole, kertoo viheraluepäällikkö Mari Helin Turun kaupungilta.
Jätteiden oikeaoppinen lajittelu vähentää rottien määrää. Älä kaada ruokajätettä tai ruokaöljyjä viemäriin. Jätehuolto on myös järjestettävä siten, etteivät eläimet pääse jäteastiaan. Suojaa myös kompostori haittaeläimiltä. Kompostoi ruokajäte tulee panna vain umpinaiseen kompostoriin, minne rotat tai muut haittaeläimet eivät pääse.
Jos jyrsijöitä torjuu itse, paras keino on perinteinen loukku, jossa on syötti. Hiirenmyrkkyä ei saisi käyttää rottiin, sillä ne saattavat jopa lisätä rottien vastustuskykyä varsinaisia myrkkyjä kohtaan. Tehokkaat myrkyt on rajattu pelkästään ammayyilaiskäyttöön.
Kerää maahan pudonneet omenat ja hävitä ne asianmukaisesti. Kannattaa myös muistaa, että lintujen ruokkiminen on kielletty monella keskusta-alueella ja puistoissa ympäri Suomen. Lintuja ei pidä ruokkia missään sulan maan aikaan, eikä niille saa tarjota muuta kuin linnuille sopivaa ravintoa. Ruoki lintuja harkiten ja vain omalla pihalla. Ruokintaan tulee käyttää ruokinta-automaattia. Maahan pudonnut ruoka on siivottava pois säännöllisesti.