Näin saat lisää virtaa päivääsi – ja vielä ilman kofeiinia

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni käynnistyy aamulla vasta saadessaan kahvikupillisen käteensä. Todellisuudessa kofeiini ei kuitenkaan lisää kehoon energiaa vaan peittää väsymyksen tunteen. Ennen pitkään tämä voi vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun ja johtaa uupumukseen

Onneksi on olemassa kuitenkin monia tapoja piristää itseään ilman kofeiinia ja samalla myös edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Poosh-sivusto jakoi muutamia vinkkejä, joiden avulla voi saada lisää energiaa päiväänsä luonnollisesti.

Ensimmäinen askel on herätä samaan aikaan joka päivä. Kehomme sisäinen kello, eli kronotyyppi, säätelee unen tarvetta ja heräämistä. Kun heräät luontaisesti, kehosi on valmis uuteen päivään ilman univäsymystä. Samalla säännöllinen unirytmi parantaa pitkällä aikavälillä energiatasoja ja unen laatua.

Toinen tärkeä vinkki on hakeutua valoon mahdollisimman pian heräämisen jälkeen, sillä aamuvalo auttaa elimistöäsi säätelemään melatoniinin tuotantoa, mikä vaikuttaa nukahtamiseen illalla. Lisäksi liikkuminen ja syvähengitys auttavat kehoa heräämään. Jo muutama syvä hengenveto ja kevyt aamuvenyttely voivat käynnistää aineenvaihdunnan ja edistää hormonitasojen tasapainoa.

Aamulla on myös tärkeää juoda vettä. Yön aikana elimistö kuivuu, ja riittävä nesteytys heti aamusta auttaa aivoja ja kehoa toimimaan paremmin. Kokeile vaikkapa lämpimän sitruunaveden juomista piristämään kehoa luonnollisesti.