Suomalaiset viihtyvät kotona – viettävät jopa 16 tuntia päivässä kotona

Koti & Asuminen Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Asuntosäätiön tekemä uusi Kotionnellisuus-tutkimus on paljastanut, että suomalaiset viihtyvät omissa kodeissaan. Lähes puolet suomalaisista viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona ja kolme neljästä kertoo olevansa kotikeskeinen ihminen.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kotona arkena peräti 16 tuntia vuorokaudessa ja viikonloppuisin noin 18 tuntia vuorokaudessa. Kotona aikaa vietetään mieluiten oman puolison kanssa tai ruudun ääressä. Koti on heti terveyden jälkeen suomalaisten tärkein onnellisuuden lähde.

Miesten ja naisten välillä kotona viihtymisen suhteen on kuitenkin eroja. Naisista 43 prosenttia viihtyy kotona kun taas miehistä vain 23 prosenttia. Kotikeskeisyys kuitenkin lisääntyy iän myötä. Nuorista alle neljännes kuvailee itseään erittäin kotikeskeiseksi, mutta 55-69 -vuotiaiden kohdalla jo 38 prosenttia vastaajista kertoo olevansa vahvasti koti-ihminen.

Kotona aikaa vietetään Asuntosäätion mukaan monin eri tavoin, mutta ylivoimaisesti suosituin aktiviteetti kotona oli television tai suoratoistopalvelun katsominen. Kotona vietetään aikaa myös perheen ja puolison kanssa, tehdään koti- ja pihatöitä, laitetaan ruokaa, leikitään lasten kanssa ja levätään. Kodin tärkeyttä juhlistavaa jokavuotista Kodin päivää vietetään lauantaina 12. lokakuuta.